luni, 31 decembrie 2007

APICULTURA

APICULTURA (apis = albina, cultura = cultivare) este ştiinţa care studiază viaţa, creşterea şi îngrijirea albinelor, în scopul obţinerii şi folosirii produselor apicole şi al polenizării culturilor agricole.
Astăzi, apicultura are nu numai o importanţă economică, ci şi una ecologică şi socială. Dacă la începuturi apicultura era practicată în mare parte pentru avantajele de natură economică, astăzi ea a căpătat noi semnificaţii în contextul globalizării.
Cercetări recente au arătat că albinele au un rol deosebit în menţinerea unui echilibru ecologic stabil, mai întâi datorită faptului că prin polenizare asigură perpeturarea nenumăratelor specii de plante, iar în al doilea rând prin aceea că albinele se constituie în senzori ai poluării, produsele rezultate în urma activităţii lor conţinând noxele prezente în mediu pe o rază de cca. 3 km în jurul stupului.
Importanţa socială a apiculturii provine din faptul că oferă un mod relaxant de petrecere a timpului, în aer liber.

Niciun comentariu: