duminică, 6 ianuarie 2008

VIATA ALBINEI SI ORGANIZAREA IN STUP

Intr-un an o familie de albine are o dezvoltare diferita,numarul albinelor din stup crescand sau scazand functie de anotimp .
Viata familiei de albine cuprinde patru mari perioade.
Prima perioada : Se caracterizeaza prin inlocuirea albinelor batrane care au iernat,cu albina tanara.
Perioada a doua : Se mai numeste si perioada de crestere.Nectarul si polenul se gasesc din abundenta si isi fac aparitia trantorii.Matca este hranita puternic, depune aproximativ 2000 de oua/zi,numarul de albine doici creste si se ajunge in situatia in care 3-4 doici ingrijesc o larva.
Perioada a treia : Este perioada formarii albinelor de iernare.In mod natural toata albina care a participat la culesurile de vara moare.Ea este inlocuita de albina aparuta in luna august, care bineinteles va trai pana in primavara.
Perioada a patra : Este perioada iernarii si incepe cand temperatura scade sub 13 grade C.
Despre viata albinei voi mai povesti in curand.
Organizarea intr-un stup este o organizare ce ar trebui copiata si de om. Omul niciodata nu va putea respecta sarcinile privitoare la viata intima si sociala asa cum isi respecta sarcinile albinele. De aceea eu cred ca ar fi bine sa invatam de la albine ce inseamna sa muncesti si sa te organizezi.
Iata functiile si indatoririle ce le indeplinesc albinele:
1) Doicile
2) Curtencile
3) Jucausele
4) Curatitoarele
5) Strajerele
6) Ventilatoarele
7) Ceresele
8) Ingineritele
9) Zidaritele
10) Sacagitele1
1) Culegatoarele de polen
12) Culegatoarele de propolis
13) Culegatoarele de nectar
14) Magazionerele
Aceste sant functiile pe care le indeplineste fiecare albina, spre deosebire de ele omul daca este pus sa faca un lucru el va face si altceva si tocmai de aceea cred eu ca niciodata omul nu va putea avea o organizare la fel de buna ca si albina. Sa nu uitam ca in stup mai exista o MTACA si trantori. Pe viitor voi povesti ceea ce face fiecare albina in parte.

Un comentariu:

pablo spunea...

cit treaieste o albina?dar matca?multumesc7401