sâmbătă, 28 martie 2015

Miere de rapita

Rapita este planta pe care o asteapta cu nerabdare apicultorii pentru a-si duce pe campurile galbene albinutele care aduna nectarul si polenul necesar dezvoltarii familiilor dar si pentru a extrage mierea ce are un gust si o textura total diferita de celelalte tipuri de miere, textura sa fiind una foarte fina. Mierea de rapita este recunoscuta foarte usor fiind singura miere care cristalizeaza in maxim sapte zile de la extragere, cristalizarea rapida se realizeaza din cauza abundentei mari de glucoza dar si a unui nivel destul de ridicat de umiditate undeva la circa 18% ceea ce face ca uneori mierea de rapita sa fermenteze. Mierea mai fermenteaza si din cauza faptului ca apicultorii se grabesc sa extraga mierea existand riscul ca mierea sa cristalizeze in faguri ceea ce duce la pierderea ei.
 Aceasta miere este foarte cremoasa (unele persoane spun ca seamana cu untura de porc), are o culoare alburie, mirosul  aducand cu cel de varza murata si atunci cand o mancam ne da senzatia ca nu este prea dulce dar se topeste pur si simplu in gura si este foarte gustoasa.
Ca orice miere si mierea de rapita are propietati terapeutice, aceasta regenerereza si mentine elasticitatea peretilor vasculari, protejeaza ficatul, splina, pancreasul, ajuta la tranzitul intestinal, are o actiune sedativa si relaxanta atunci cand este consumata seara inainte de culcare, se poate spune ca vindeca tot ceea ce avem in abdomen.

Niciun comentariu: