sâmbătă, 18 aprilie 2015

ALBINELE OUATOARE

Se spune ca intr-un stup numai regina face oua dar sant momente cand si unele albine se apuca de ouat acest lucru nefiind benefic familiei si insemanad ca ceva nu este in regula cu acea familie. Probalbilitatea ca regina acelei familii sa fi murit este una foarte mare, acest lucru se intampla de obicei in lunile de iarna cand  apicultorului ii este greu sa observe lipsa reginei si binenteles ca nu da familiei o noua regina, albinele in special cele mai tinere atunci cand timpul incepe sa se incalzeasca si munca in stup porneste incep sa se hraneasca sau mai bine spus sa fie hranite de alte albine cu aceeasi hrana cu care hraneau regina.
Aceasta mancare speciala are darul schimbari anatomice si vitale sa faca ovarele reginei sa fie foarte dezvoltate  iar tubuletele cu ovule sa fie mai multe la numar si bine organizate pentru a putea raspunde rostului pe care regina il indeplineste in stup.
 Aceleasi ovare se gasesc la toate albinele dar la albine sant micsorate si numarul tubuletelor ovulifere este foarte mic.
Asa cum am spus unele albine tinere incep sa fie hranite cu aceeasi mancare cu care se hransete in mod obisnuit regina aceasta mancare fiind bogata in materii azotoase are darul de a mari ovarele albinei si dupa o vreme aceasta incepe sa oua. Apicultorul nu trebuie sa fie fericit ci din contra el trebuie sa ia masuri cat mai repede pentru a aduce familiei o noua regina deoarece din toate ouale depuse de albine vor iesi numai trantori si asta din cauza faptului ca nu sant fecundate. Se pare ca albinele ouatoare sant recrutate din fostele albine doici, care nemai avand puiet indeajuns pe care sa-l hraneasc au inghitit hrana puietului si acest lucru a dus la dezvoltarea anormala a ovarelor.
Albinele incearca sa-si creasca si o regina dintr-un ou depus de o surata dar puiul crescut intr-o botca larga si bine pregatita moare daca i se da numai acea mancare care in mod obisnuit i se da reginei. In ceea ce pirveste puietul el se inmulteste, creste si colonia rasufla usurata, albinele alearga dupa apa si pastura cu care sa-si hraneasca puii dar de cele mai multe ori ele gasesc cate 2-3 oua in aceeasi celula, atunci le scot le aseaza intr-o alta celula le hranesc mereu si observa ca viermisorul din celula creste si numai are loc incat ele sant nevoite sa creasca celula, dupa cateva zile cand capacelul acopera celula pentru ca nimfa sa-si doarma somnul trebuincios transforamrii ele sant silite sa faca acel capacel mai bombat si mai mare si cand au trecut 24 de zile de sub capacul ros cu dintisorii ies doi ochi bulbucati ca de broscoi si un trup greoi adica vestitul trantor.
Albinelor nu le vine sa creada ce se intampla, ele crescusera cu atata grija si speranta pui de trantor deoarece nu stiau ca oricata mancare speciala pentru regina ar da unei albine ouatoare nu are cum sa iasa albine lucratoare si regine si asta pentru ca asa cum am mai spus acele oua nu sant fecundate si din ele nu pot iesi decat trantori. Albinele ouatoare nu s-au imperecheat casa poata face oua de albina lucratoare si chiar daca ar fi vrut nu ar fi putut deoarece inca de la nastere organul lor fecundator este foarte mic si incurcat inact trantorii nu il pot fecunda.

Niciun comentariu: