vineri, 24 aprilie 2015

Alimentatia Matci

Foarte multi se intreaba cum se hraneste matca sau mai bine zis regina stupului? Din cei foarte multi care isi pun aceasta intrebare sant foarte multi care spun ca albinele isi hranesc regina dandu-i cu limba hrana necesara ceea ce este total gresit deoarece limba albinelor este inconvoiata in jos si nu au posibilitatea sa faca acest lucru. Pentru a se hrani regina isi introduce limba in gura albinutelor hranitoare unde gaseste hrana gata pregatita in gusulite, ea soarbe hrana gasita si merge mai departe cu ouatul.
Albinele care inconjoara regina au toata atentia indreptata asupra ei cautand sa-i ghiceasca din ochi orice grija si nevoie ar avea, aceste albinute o ingrijesc, o hranesc, o curata, o mangaie cu antenele ca si cand ar dori sa-i vorbeasca si s-o distreze  in obositaoarea ei munca, albinutele ii arata reginei lor dragostea si respectul pe care noi oameni uitam sa-l aratam Regilor si Reginelor noastre sau semenilor nostri.
Regina in stup nu face nimic singura, ea este obisnuita cu asemenea griji din partea albinelor, incat daca o inchidem singura in cusca punandu-i mancare din belsug sigur o vom gasi moarta, pentru ca ea nu stie cum sa manance singura. tocmai de aceea niciodata nu trebuie sa inchidem o regina singura ci intotdeauna insotita de cateva albinute. 
Binenteles ca regina le rasplateste pe albinute prin tot ceea ce face ca acea familie sa fie mereu incredintata de un viitor bun.
Primavara asa cum am mai spus incepe sa oua cate putin in locul cel mai cald si aerisit al stupului, ei ii place sa oua in celule de lucratoare si numai atunci cand sant fagurii plini depune oua de trantor.
Daca un apicultor mai putin priceput la asezarea pentru iernat a cuibului nu a indepartat ramele cu celule de trantor si regina gaseste drept in locul cald o rama cu asemenea celule incepe sa depuna oua in ele oricata neplacerea iar face acest lucru.
Unii apicultori pentru a pacali albinele ca afara mai este nectar in special toamna tarziu dau familiilor de albine un sirop de zahar special in cantitati mici  si asta pentru ca albinele sa nu ii reteze portia de mancare reginei si astfel apicultorii reusesc sa insele albinele care hranesc din belsug regina si ea depune oua pana tarziu, aceasta hranire se numeste hranire stimulenta.

Niciun comentariu: