duminică, 30 decembrie 2007

REGINA, ALBINUTELE SI TRANTORII

Intre 25000 si 55000 de albine traiesc intr-un stup. Regina depune aproximativ 1500 oua pe zi si traieste pana la4 ani dar primi 2 ani sant cei mai productivi.
Trantorii, cei a caror singura datorie este de a se imperechea cu regina, au o speranta de viata in jur de 24 de zile - si nu au ac. Lucratoarele se dau de ceasul mortii cu lucrul in timpul celor aproximativ 40 de zile de vara, colectand polen si nectar. Lucratoarele zboara pana la 14 km pentru a gasi polen si nectar, zburand cu 24 km/h.
O albina lucratoare comunica descoperirile sale florale prestand un dans pe fagure. Orientarea miscarilor ei si frecventa vibratiilorAlbinele vad culorile altfel decat le vedem noi.
Lucratoarele apara stupul. Acul ascutit si taios sustinut de muschi patrunde rapid in pielea invadatorului iar sacul cu venin incepe sa se contracte ritmic pentru a pompa veninul in intrus.
Sunt insensibile la rosu dar detecteaza lumina ultravioleta care este invizibila pentru noi. indica directia si distanta pana la campul de flori.
Albina este un animal remarcabil - florile sunt polenizate in principal de albine.

Un comentariu:

Anonim spunea...

prefer să fiu trântor :)