miercuri, 23 ianuarie 2008

ALBINA DOICA

Dupa cum spuneam voi incepe sa povestesc depre fiecare functie pe care o indeplineste albina.
Prima functie pe care o indeplineste albina este de "DOICA".
DOICA ajuta suratele mai mici sa iasa din celula, ingrijeste albinele ce se nasc, si cel mai important hraneste larvele depuse de regina pana in ziua a noua, dupa care vin alte albine si capacesc celula.
Albina Doica este singura care scoate din niste glande asezate langa esofag, o papa laptoasa, cu care hraneste puietul. Din hrana pe care o mananca Doica , glandele extrag partile hranitoare dupa care le transforma in papa laptoasa, asa cum si mamiferele transforma hrana in lapte.Aceasta glanda nu functioneaza o vreme indelungata, ci doar cat albina are o varsta frageda, dupa care albina este chemata sa indeplineasca o alta functie. Singura abatere de la aceasta lege o fac albinele care se nasc toamna tarziu, acestea putand hrani puietul ce se naste primavara devreme. Aceasta abatere se motiveaza prin faptul ca albinele nascute toamna nu mai au dupa ele puiet de hranit si glandele nu mai functioneaza pana primavara , abia atunci incep ele productia lor normala. Aceasta este o lege ce face parte din organizarea stupului.
Albina DOICA pregateste in afara de papa laptoasa si hrana obisnuita pentru celelalte larve. In gusa face un amestec de miere, apa si polen pe care il varsa in celula, unde larvele se dezvolta.Daca am inchide o albina intr-o cutie si am tine-o acolo hranind-o o perioada , de indata ce i-am da drumul ea ar incepe sa faca acelasi lucru pe care il face inainte de a fi inchisa desi varsta ei este inaintata.Se poate trage concluzia ca albina se supune unei legi bine stabilite, lege ce hotaraste in timp si pe clase viata si functiile pe care o albina trebuie sa le indeplineasca. Albina dupa cum spuneam niciodata nu o sa treaca peste o functie pe care nu a indeplinit-o, pe cand omul intotdeauna ar vrea sa fie SEF din prima zi in care s-a angajat, sau s-a nascut.

Niciun comentariu: