duminică, 20 ianuarie 2008

PROPOLIS-UL

Propolis-ul este o materie foarte lipicioasa, cu baza de rasina, pe care albinele o recolteaza de pe mugurii salciilor, alunilor si mai ales de pe cei ai brazilor, dar si de scoarta altor copaci. E o secretie pe care copacul o trimite mugurilor, pentru a le da un invelis care sa ii apere de frig.
Cracteristicile propolis-ului sant putine: este lipicios si lucios, se intareste la rece si se inmoaie la cald. Are gust iute si picant.
Propolis-ul ce se gaseste in stup, are in compozitia lui si o cantitate de ceara, ce variaza de la 25-40%, pentru a fi mai usor de intins si manuit in feluritele intrebuintari la care albina il foloseste.
Albinele lustruiesc peretii stupului cu propolis, aceasta lucrare are un mare folos in viata acelui stup: scandurile lustruite cu acest produs nu mai absorb umezeala din stup si mucegaiul nu se mai poate prinde, deci prin el este asigurata atat curatenia si trainicia stupului, cat si sanatatea locuitoarelor lui.
Tot cu proplis albinele despart si umplu crapaturile peretilor pe unde ar putea patrunde curentii reci sau chiar gaze sau si mai rau fluturele "cap de mort" sau soareci.
Albinele il mai folosesc si la intarirea marginilor celulelor in parte lor de sus, carora le dau o trainicie mai mare si chiar la construirea botcilor regale il folosesc pentru trainica lor cimentare de marginea stupului.

Niciun comentariu: