miercuri, 20 mai 2015

Cum ademenim roiul de albine

Este bine stiut faptul ca apicultorii au mari probleme cu roiurile. O solutie de ademenire a roiurilor ar fi urmatoarea: Intr-o sticla cu alcool topim pana la saturatie propolis ce a fost cules toamna de pe rame, lasam amestecul sa se dospeasca si sa se limpezeasca bine cateva ore dupa care adaugam putina esenta de melisa sau extract de coaja de lamaie, amestec pe care il lasam sa se limpezeasca cateva ore. Aceasta solutie este magica pentru roiuri.
Luam o roinita in care avem faguri vechi, bine pastrati, sau in lipsa acestora merge chiar si un stup gol il sprijinim printre crengile unui copac de prin apropierea stupilor, dupa ce trunam in interiorul stupilor  printre faguri sau frecam peretii stupului cu solutia pregatita sigur vom ademenii roiuri in cuita astfel pregatia.
Locurile cele mai bune de ales pentru a prinde roiuri sant de obicei cele unde s-au mai asezat alte roiuri. Explicatia acestui fenomen este usoara: mirosul patruzator si caractersitic al unei regine se stie ca se pastreaza multa vreme pe acelasi loc, de vom ucide o regina pe marginea unui stup sau intr-un loc in apropierea albinelor vom vedea zile intregi cum in acle loc vin albinele stupului orfan sau alte albine. Asa se explica cum roiurile se aseaza de obicei pe locul unde s-au asezat in trecut alte regine.

Niciun comentariu: